Jom Dengar


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

Wednesday, October 27, 2010

syaitan kehairanan...!!

Syaitan Yg Kehairanan…??

Assalamualaikum ….
Jadikan kisah ini sebagai renungan dan muhasabah kembali diri kita.

Di suatu masa dahulu, wujud seorang insan yang telah ditakdirkan bertemu dengan syaitan pada waktu subuh. Hendak dijadikan cerita, setelah berlaku suatu peristiwa, mereka telah berjanji untuk mengikat persahabatan. Ketika waktu subuh berlalu pergi orang itu masih tidak mengerjakan solat subuh, maka ketawa dan tersengihlah syaitan itu sambil berkata “orang ini memang layak aku jadikan sebagai sahabatku..”

Situasi yang sama juga berlaku pada waktu zohor. Pemuda itu memang tidak mengerjakan solat, maka apalagi yang ingin dikatakan oleh syaitan, tersenyum lebarlah ia melihat dosa yang dilakukan pemuda itu seraya ia berkata “rupanya inilah bakal temanku diakhirat… HAHAHAHA…!!.”

Ketika waktu asar telah masuk, lelaki itu leka dengan pekerjaannya sehinggalah tamat waktu asar. Syaitan mulai terdiam. Kemudian waktu maghrib telah tiba dan ternyata lelaki itu tetap tidak menunaikan solat juga. Kelihatan riak diwajah syaitan itu seperti mulai gelisah dan senyman dan tawanya dahulu mulai pudar. Dia kelihatan seperti sedang teringat-ingat sesuatu. Dan apabila masuknya waktu isya’ tetap manusia itu tidak menunaikan  kewajipannya. Syaitan itu kelihatan dalam keadaan panic dengan situasi yang berlaku.

Syaitan itu tidak dapat menahan dirinya lagi, lalu ia pergi kepada sahabatnya itu dan berkata kepadanya “wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita!”

Lelaki tadi dengan perasaan yang sangat hairan dengan kelakuan syaitan itu pun bertanya kembali “mengapa engkau mahu memungkiri janji kau untuk menjadi sahabat aku?”

 “aku takut…!” jawab syaitan itu. Dengan suara yang seperti ketakutan ia menyambung kata-katanya nenek moyangku saja dahulu hanya sekali melanggar perintah Allah iaitu untuk bersujud kepada Adam, telah dilaknat oleh-Nya ; apalagi kau telah melanggar suruhannya LIMA KALI DALAM MASA SATU HARI untuk bersujud kepada-Nya, tahukah kamu betapa besarnya KEMURKAAN Allah terhadapmu…!!!” syaitan itu menjauhkan diri dan terus berlalu pergi dari lelaki tadi.P/S: sesungguhnya syaitan tidak akan pernah berehat dalam usahanya untuk menyesatkan anak adam.

Jom tengok link ni ade article yang berkaitan jugak dengan cerita ni…

5 comments:

east_soul said...

setan pon hairan tgok gelagat manusia... insaflah wahai diri..!!

Anonymous said...

hrum tq atas peringatan yg d berikan.. b.t.w. nice story... hehe... :)

mumumeow said...

syaitan pun heran...huhu

east_soul said...

haha btul 2 mumu... hrp2 kita x tergolong dlm golongan 2 la... insyaAllah.. btw... tq very much mumu...

L said...

ak pom hairan..ha2

Post a Comment

kaunter pertanyaan..=)

Popular posts

 

eKsPreSSi DAI'E Design by Insight © 2009