Jom Dengar


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

Monday, May 9, 2011

…Jangan kedekut…

…Jangan kedekut…
Jom kite dgar cerite nie ttg seorang majikan dengan pekerjanya…
Boss: adam.. betul ke awak ada mnx cuti esok..??
Adam : betul boss.. smlam sye ade isi borang n mnx cuti… harap bos dapat pertimbangkanlah permohonan saye tu…
Boss : insyaAllah esok awak boleh cuti.. tp sy nk mnx awak tolong kerja dgn saye siapkan fail data smpai pkul 6 boleh…??
Adam : urmmm…. maaf la boss, pkul 6 nnt sye nk tgok tv… ade drama yg saye mnat time 2…
Boss : klu mcm 2 x pe la… esok awak dtg keje mcm biasa yer…
Adam: ehh.. boss knape x bleh cuti plak..?? td kte boleh…
Boss : padan muke.. sape suruh kedekut mase sgt dgn saye…

Cerita nie sbnrnye bknlah cerita sbnr dan tiada kaitan dgn sesape yg masih hidup ataupun yg telah mati.. haha =P… ape agaknye ye tujuan cerita nie.. ??

hurrmm.. mgkin sbnrnye sye nk cerita skit ttg situasi kbnyakan dari kita yg ada kaitan dengan cerita td.. perasan x sahabat2 sekalian, dalam 24 jam ape yg kita lakukan… rmai yg kdg2 x sedar yg mereka sbnrnye sedang mmbuang masa… trmasukla yg sdg mnulis ni.. huhuu( -__-)

jom kite renungkan plak.. brape lame mase yg kita dedikasikan khas utk Allah..?? Allah telah memberikan kpd kita nikmat masa dan Allah telah memerintahkan kita supaya beribadat kpd-Nya..  So, spatutnye kita sekurang-kurangnye kita perlu menunaikan solat 5 waktu sbgai tanda syukur atas kurnian Allah.. kalau dalam 24 jam pom klau lime waktu 2 cume brape mnit sgt… subuh 5 minit, zohor 10minit, asar 10 minit, maghrib 8 minit dan isya 10 minit pas2 tambah la ckit utk doa lps solat 3 minit darab ngan 5  3x5=15 minit.. campo blik semua bru 58 minit.. x sampai pom sejam.. lame ker..?? rsenye exam lg lame.. haha =P

tp knape masih ada antara kita susah sgt nk dirikan solat…??? kalau dalam percentage solat lima waktu 2 cume 4% je drpd 24 jam…(stlah d bundarkan..)kalau x percaye amik calculator kire sndri… ada yg bg alasan apabila diajak tunaikan solat dy cakap “ko pg solat dulu la… aku tgh sibuk nii..” SIBUK..?? ape yg d sibukkan sgt…?? Sibuk dgn tgok movie, game FIFA, ber’fb’ dan sebagainye…. Knapa kita sgt berkire dgn Allah ttg masa yg Allah telah berikan kpd kita… ?? mcm cerita “adam n boss” td akhir skali boss 2 x bg cuti kat adam(padan muke dy.. haha =P).. bgaimana plak kalau Allah tarik nikmat masa yg kita nikmati skrg ni…??? Nak ke..???

sebagai penyudah, jom kite renungkan firman Allah dalam surah Ibrahim ayat 7 yg bermaksud :
7. dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan Demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar Sesungguhnya azabKu amatlah keras".
Bersyukurlah kita dengan nikmat Allah.. bagaimana cara utk kita bersyukur…?? lakukanlah apa yg telah diperintahkan oleh-Nya… insyaAllah kalau kita bersyukur dgn nikmat kurniaan-Nya, nescaya Allah akan lapangkan masa kita… maaf salah silap sepanjang kalam ini ternukil…(maklumlah first time tulis entry sendiri.. haha )

“Sempurnakan tuntutan tambahkan amalan”

4 comments:

Nurnadiah Razali said...

nice perkonsian..smoga kita B.O.R.O.S dengan SANG PENCIPTA..bkn K.E.D.E.K.U.T dlm mencari keredhaanNYA..

puteri said...

nasihat yg mnarik..time kasih ustaz soul kiut lagi mach0..

Fiqah Alias said...

btol3..stuju..thanx atas perkongsian yg amt bermanfaat nie..(^.^) nnt izul rajin2 la update blog ehh..

east_soul said...

syukron semua... insyaAllah nnt akan cube rjin2kan lg update yer.. skrg ni sbnrnye tgh cube utk tulis post sndre instead of copy paste...

Post a Comment

kaunter pertanyaan..=)

Popular posts

 

eKsPreSSi DAI'E Design by Insight © 2009